Skip to main content
search
0

Elektrische steps kunnen zomaar een standaard onderdeel van het straatbeeld te worden. Het zijn handige elektrische vervoersmiddelen die je snel en op een groene manier naar je bestemming brengen. Helaas zijn er nogal wat onduidelijkheden over de regelgeving. Mede daardoor wordt er af en toe kritiek geuit op het gebruik van e-steps.

Volgens sommige mensen zijn steprijders de enige weggebruikers die zich niet aan de regels hoeven te houden. Dat is natuurlijk ook niet helemaal waar. Toch wordt het de hoogste tijd dat de Nederlandse overheid met een heldere wetgeving komt. In dit artikel kun je in ieder geval alvast de huidige regels inzien.

De weg naar een heldere elektrische step wetgeving

Veiligheid gaat boven alles in het verkeer. Daarom zijn er heldere regels opgesteld. De elektrische step is nog relatief nieuw. Voor veel mensen zijn de regels daarom niet helemaal duidelijk. Dat komt deels omdat de Nederlandse overheid nog geen specifieke regels voor steps heeft opgesteld. Toch is het voor een groot deel duidelijk wat wel en niet mag met een elektrische step.

Met je e-step de openbare weg op

Een elektrische step is een gemotoriseerd voertuig, net als eenĀ elektrische auto. In Nederland mogen alleen gemotoriseerde voertuigen die goedgekeurd zijn door de RDW de openbare weg op. Voor elektrische steps zijn de keuringen nog iets minder goed georganiseerd. Hierdoor worden er ook veel steps verkocht die niet gekeurd zijn. Dat komt mede doordat de elektrische step gezien wordt als een een apparaat dat je voor je plezier gebruikt. Met de modellen zonder een keurmerk van de RDW mag je officieel de weg niet op. Je kan de step dan alleen voor recreatieve doeleinden op eigen terrein gebruiken. Je kunt eenvoudig controleren of een e-step deze status heeft op deĀ website van het RDW.

Een e-step moet aan dezelfde eisen voldoen als een snorfiets

Veel mensen denken dat een elektrische step aan dezelfde regels moet voldoen als een snorfiets. Dat klopt, mits de elektrische step is aangemerkt als een bijzondere bromfiets. De Segway regels zijn dus gelijk aan de elektrische step regels. De status van bijzondere bromfiets kan een step alleen krijgen na keuring van de RDW. Pas dan mag je de openbare weg op.

Leave a Reply