Skip to main content
search
0

Hoewel je de elektrische step al regelmatig voorbij ziet komen in Nederland, zijn niet alle e-steps goedgekeurd voor de openbare weg. Met welke e-step mag je wel de weg op? En wat zijn de risico’s van het gebruik van een niet toegestane e-step?  We geven antwoord op al deze vragen.

Mag je met een elektrische step op de openbare weg rijden in Nederland?

Het gebruik van een elektrische step op de openbare weg is in de regel niet toegestaan in Nederland. Nagenoeg alle e-steps die je op straat ziet rijden, zijn officieel verboden.

Voordat een elektrische step de openbare weg op mag, dient deze gekeurd en als bijzondere bromfiets aangewezen te worden door de RDW. Controleer altijd vooraf bij de verkoper of de e-step is toegestaan voor gebruik op de openbare weg.

Wat kan er gebeuren als je op een niet toegestane elektrische step op de openbare weg rijdt?

Hiermee loop je het risico op een boete van €360 en inbeslagname van je e-step. Raak je betrokken bij een ongeval? Dan brengt dit ook (flinke) financiële consequenties met zich mee, omdat je niet verzekerd bent.

Waarom zijn de meeste e-steps (nog) niet toegestaan op de openbare weg?

In Nederland wordt een e-step gezien als voertuig. Het keuringsproces voor e-steps is een prijzig en tijdsintensief traject. Hierdoor kiezen de meeste producenten ervoor om te wachten op een aanpassing in de regelgeving, in plaats van het aanpassen van hun producten.

Anders dan de meeste EU-landen, heeft Nederland nog geen aangepaste wetgeving voor de elektrische step. In Nederland vallen innovatieve voertuigen binnen de categorie ‘bijzondere bromfiets’. Deze categorie wordt dit jaar herzien, waarmee hoogstwaarschijnlijk meer e-steps de weg op mogen.

Hoe de nieuwe regelgeving eruit gaat zien en welke e-steps dan wel de weg op mogen, is nog niet bekend. Het nieuwe kader zal op zijn vroegst medio juli 2022 ingaan.

Leave a Reply