Skip to main content
search
0

Aan deze regels moet je je houden

Om op een snorfiets te mogen rijden heb je geen helm of rijbewijs nodig. Hetzelfde geldt dus voor een elektrische step. Je zult ook op het fietspad moeten rijden als dat mogelijk is. Wanneer er geen fietspad aanwezig is, dan zul je zo veel mogelijk aan de rechterkant van de weg moeten rijden. Het is belangrijk dat je jouw elektrische step verzekert als je deel wilt nemen aan het verkeer. In Nederland moet elk gemotoriseerd voertuig namelijk minimaal WA-verzekerd zijn.

Je moet minimaal 16 jaar zijn om op een elektrische step te mogen rijden

De minimale leeftijd om op een elektrische step te mogen rijden is 16 jaar. Je hoeft geen bromfietscertificaat of een rijbewijs te hebben om deel te mogen nemen aan het verkeer. De elektrische step regels zijn voor een groot deel af te leiden uit de regels voor snorfietsen.

De maximumsnelheid van een elektrische step

Er is veel onduidelijkheid over hoe hard je met een elektrische step mag rijden. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur. Dat geldt dus ook voor een elektrische step. Als een gemotoriseerd voertuig hogere snelheden kan behalen, dan is de rijder verplicht om een helm te dragen.

Overige regels om legaal de weg op te gaan

Een elektrische step is een veilig voertuig, zo lang je je maar aan de regels houdt. Je moet bijvoorbeeld altijd verlichting op de step installeren. Zowel een voor- als een achterlicht is verplicht. Dit geldt natuurlijk alleen wanneer je in het donker de weg op gaat of wanneer het zicht slecht is door bijvoorbeeld hevige mist. De lampjes kunnen permanent op de fiets bevestigd zitten, maar losse lampjes mogen ook. Daarnaast moeten er reflectoren gemonteerd zijn.

Een leensysteem voor de elektrische step

In de landen om ons heen, zoals Belgiƫ, Frankrijk en Duitsland, zijn de elektrische steps al wat meer ingeburgerd. Daar is onder andere het huursysteem populair. Via een applicatie kun je beschikbare steps in de buurt vinden. Met een pincode kun je deze vervolgens ontgrendelen. Jezelf op deze manier vervoeren is erg goedkoop. Bij de meeste applicaties betaal je per rit. Je zit dus nergens aan vast. Bovendien kun je de step gewoon op je bestemming achterlaten, zolang je hem maar op een verantwoordelijke plek neerzet. Ook in Nederland zijn dit soort initiatieven inmiddels in volle gang. Vooral in grote steden zal dit zomaar aan kunnen slaan. Omdat we in Nederland veel fietsen, loopt het tot nu toe allemaal iets minder snel dan in andere Europese landen. In de grote steden kan dat snel veranderen. Wellicht zijn er binnenkort elektrische steps in Amsterdam en elektrische steps in Rotterdam via een applicatie te huren.

De belangrijkste regels voor elektrische steprijders

Het is belangrijk dat je step is gekeurd door het RDW en dat je verzekerd de weg op gaat. Verder moet je op het fietspad rijden als dat nodig is. De maximumsnelheid voor een elektrische step is 25 kilometer per uur. Je hoeft geen helm te dragen en een kenteken is ook niet nodig. Als je je aan deze regels houdt, dan is de elektrische step een comfortabel en veilig voertuig.

Leave a Reply